maandag 23 januari 2012

''Robert''

Deze casus gaat over Robert, 45 jaar. Hij heeft een normaal postuur en lang grijs haar. Robert is een autistische verstandelijk beperkte man die erg gehecht is aan zijn privacy en eigen inbreng in situaties. Ook kan hij wantrouwig zijn en is hij moeilijk te motiveren. Robert verblijft in een woonvoorziening.
Een aantal weken geleden is na lichamelijk onderzoek gebleken dat Robert levercirrose heeft, helaas al in redelijk ver gevorderd stadium. Dit is het gevolg van jaren lang overmatig alcoholgebruik. Nooit eerder is gedacht dat Robert zoveel dronk, er zijn in het verleden gesprekken geweest over alcoholgebruik en hierin gaf hij aan dat zijn gebruik matig was.
Levensverwachting van Robert is op het moment van de ontdekking nog maximaal een paar maanden, als hij besluit te blijven drinken. De andere optie is per direct stoppen met alcoholgebruik, dan kan de levensverwachting gerekt worden tot ongeveer een jaar tot twee jaar. In gesprekken die hierover met Robert zijn gevoerd geeft hij aan te willen stoppen met drinken, dit kan hij naar eigen zeggen zonder hulp. Zijn persoonlijk begeleider, die een goede vertrouwensband met Robert heeft, gelooft hem hierin en spreekt af dat Robert een week de tijd krijgt om dit te bewijzen. Eventuele hulp van het VNN is op dat moment al besproken maar dit wil Robert absoluut niet.
Na een week blijkt dat het Robert niet lukt om te stoppen met alcoholgebruik. Hij drinkt nog dagelijks grote hoeveelheden en zijn mening hierover is erg wisselend. ‘’Liever nog een paar maanden leven met plezier, dan nog jaren zonder’’, hiermee doelt Robert op het drinken. Op andere momenten ziet hij in hoe belangrijk het is om te stoppen met drinken.
Onder lichte druk van zijn persoonlijk begeleider wordt besloten een aanmelding te doen bij het VNN. Robert staat hier achter maar is er nog steeds van overtuigd dat hij zelf kan afkicken. Bij het VNN wordt duidelijk aangegeven dat zij willen dat Robert een detox opname krijgt, liefst vrijwillig omdat dan ook eigen motivatie aanwezig is. Op dit punt loopt het vast….Robert ziet een detox niet zitten. Hoe gaan verschillende partijen om met deze situatie?
Deze casus wordt vanuit verschillende hoeken kort belicht:
Persoonlijk begeleider
Aan de ene kant ziet Robert zijn persoonlijk begeleider in dat een detox opname voor Robert noodzakelijk zal zijn om te kunnen stoppen met drinken. Robert is zelf niet sterk genoeg maar vindt het erg lastig om de touwtjes uit handen te geven. Aan de andere kant wil hij de vertrouwensband die hij met Robert heeft niet op het spel zetten door Robert te dwingen tot detox. In het verleden is al gebleken dat Robert het zich erg aantrekt als beslissingen tegen zijn zin voor hem worden genomen, hier kan hij zich dan ook moeilijk overheen zetten. De persoonlijk begeleider zal de band en het goede contact met Robert nodig hebben om hem te kunnen ondersteunen bij terugkomst op de woonvoorziening.
Team woonvoorziening
Het team van de woonvoorziening is wel betrokken bij het hele proces maar niet zo nauw als de persoonlijk begeleider. Wat voor hen voornamelijk meespeelt is het grote risico op overlijden. Ze steunen Robert zijn persoonlijk begeleider in het hele proces en de keuzes die hij maakt samen met en eventueel voor Robert. Ook bieden ze begeleiding aan Robert. Er bestaat wel twijfel over of Robert de noodzaak inziet van het stoppen met drinken.
VNN
Vanaf het moment van aanmelding geeft het VNN aan verantwoordelijk te zijn voor het verdere verloop van de verslaving. Omdat Robert op dit moment een gevaar is voor zich zelf en niet in staat is om de juiste beslissing te nemen, spreken ze over een IBS. Op deze manier kan Robert gedwongen een detox opname ondergaan.
Robert
Robert vindt het erg moeilijk om de touwtjes uit handen te geven en te kiezen voor een detox opname. Hij voert verschillende gesprekken met zijn persoonlijk begeleider en het VNN. Tijdens deze gesprekken zijn de ook open tegen hem over een eventuele IBS.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten